Soha nem lehet a tudatlanságom az oka annak, hogy egy beteg egészsége kárt szenvedjen!

Szerző: Clinexpert + Olvasási idő: 5 perc

„A kommunikáció és a megérzés legalább annyira fontos, mint a szakmai felkészültség. A páciensemnek mindig éreznie kell, hogy engem az ő problémája valóban érdekel, figyelek és segíteni szeretnék.” Ezt vallja munkája minden pillanatában dr. Tomcsik Zoltán sebész, gasztroenterológus részlegvezető főorvos.

Amióta az eszét tudja, sebész akart lenni. Már 10 évesen tudta. Innentől pedig mindent ennek megfelelően tervezett, így választott gimnáziumot és ment az orvosi egyetemre. Végzés után azonnal sikerült sebészeti osztályon elhelyezkednie, ahol nagyon sokat tanult tapasztalt kollégáitól. Második szakvizsgát is akart, mert látta, hogy így teljes a szakmai kép: a sebészet és a gasztroenterológia szoros kapcsolatban áll, így a teljes kezelés egy kézben maradhat.

Budapest után tíz évet töltött a nyíregyházi kórházban, majd újra Budapestre került, és azóta is a Dél-pesti Centrumkórház Szent István telephely Sebészeti Osztályán dolgozik, az Endoscopos Labor részlegvezető főorvosa. Emellett másfél évtizede a magánorvosi ellátásban is folyamatosan részt vesz.

„Mivel sohasem volt kérdés a hivatásommal kapcsolatban, hogy ezt és csakis ezt akarom csinálni, alig vártam az utolsó vizsgát az egyetemen, hogy végre már gyógyíthassak, és minél többet tanulhassak testközelből. Mindig is az vezérelt, hogy soha egyetlen beteget se érjen kár amiatt, hogy én nem tudok valamit. Ez nagyon erős motiváció volt, mert a tudatlanság, ami rajtam múlik, nem elfogadható. Vannak persze olyan esetek, amelyeket a mai tudásunk szerint nem tudunk megoldani, mert nincs tovább, amit rettenetesen nehéz elfogadni. Hogy vannak korlátai az orvostudománynak. Erre külön trenírozni kell magunkat. Éppen ezért is küldetésem a szűrés és a megelőzés. Mert időben felismerve a betegséget sokkal több esélyt ad a páciensnek és persze nekem is. Ma Magyarországon évente kb. 10 ezer vastag- és végbéldaganatos beteget diagnosztizálunk, csaknem kétszer annyit, mint 15 éve, és kb. 7 ezer embert veszítünk el, mert későn fedezzük fel a bajt. Amikor már nem igen van mit tenni. Pedig épp ez az a daganat, amelynek előjele már sok-sok évvel korábban kimutatható és akár csírájában elfojtható’’— mondja dr. Tomcsik Zoltán sebész, gasztroenterológus.

„Én hiszem, hogy ami ma szakmailag, emberileg lehetséges, azt igyekszem megadni. A tudás mellett legalább olyan fontos az is, hogyan bánok a betegeimmel. A kommunikáció kulcskérdés. Nekem szerencsém volt, mert több olyan karizmatikus orvossal dolgozhattam együtt, akikre minden szempontból felnézhetek és példát mutattak nekem. A hozzám forduló betegeket segíteni, problémájukat lehetőleg megoldani, rájuk figyelni alapvető elvárás. Én hiszem, hogy ez az, ami a gyógyító munka egyik kulcsa, mert a beteg is meg tudja érezni, hogy nekem ő valóban fontos és nekem is elsődleges célom, hogy mindent megtudhassak és elmondhassak neki a betegségéről, a lehetséges gyógymódokról”—mondja a főorvos.

Ne várj, foglalj időpontot most

Egy előre lefoglalt időpontban …
;

Ajánlott cikkek