szechenyi_2020

Gyermekáldás és lelki egészség (meddőség, meddőségi kezelés lelki tényezői) - Hogyan segíthet egy pszichológus?

Szerző: Clinexpert + Olvasási idő: 5 perc

A termékenységi problémák kezelésére egyre több és hatékonyabb módszer áll rendelkezésre, beleértve azokat a pszichológiai módszereket is, melyek segítik a lelki felkészülést, a lelki gátak feloldását, a termékenységi problémákkal együtt járó lelki nehézségek kezelését.

Egyre több asszisztált reprodukciós intézet alkalmaz pszichológust, akik nem az orvosi kezelések helyett kínálnak alternatívát, hanem az orvosi kezelések hatékonyságát segítik azáltal, hogy segítenek a pároknak az asszisztált reprodukciós eljárások okozta stresszét csökkenteni. Gyakran alkalmazott módszerek a relaxációs gyakorlatok, amelyek segítik megteremteni azt a lelki egyensúlyt, amely a beültetés utáni első pillanattól kezdve biztosítja a magzat(ok) számára a harmonikus, befogadó és biztonságos lelki környez

A legújabb epigenetikai kutatások szerint az anya mentális állapota olyan környezeti hatás a magzat számára, mely a fejlődő embrió DNS állományában is hozhat változásokat, „lecsendesíthet” vagy „aktiválhat” bizonyos géneket a DNS metiláció, kromatikus újrarendeződés, hisztonfehérjék módosulása révén. Ily módon az anya lelki állapotának a segítése révén a pszichológiai munka közvetetetten hozzájárulhat a magzat testi-lelki fejlődéséhez egyaránt. Magyarországon egyre elterjedtebb módszer a külföldön már TB finanszírozott anya-magzat kapcsolatanalízis módszere, amely a magzattal való lelki kapcsolódást segít megteremteni. Kutatások igazolták azt is, hogy a magzat hallja és felismeri édesanyja hangját, sőt a várandósság ideje alatt rendszeresen elénekelt dal később, a születés után is nyugtatólag hat a babára.

A terhességi veszteségek lelki terheinek feldolgozásában szintén sokat segíthet egy pszichológus, akár spontán bekövetkezett vetélésről, akár valamilyen rendellenesség miatt indukált terhesség-megszakításról van szó. Ez azokat a párokat is érintheti, akik csak pár napos embriókat vesztettek el, ami az asszisztált reprodukciós eljárásokban igen gyakori. A veszteségekkel, sikertelenséggel gyakran párosul a bűntudat érzése, amelyet felerősítenek azok a negatív hatású, ám gyakorta elhangzó mondatok, melyek okként az anyaságra vágyó nő lelkiállapotát tüntetik fel. „Tudattalan lehet nem is akartad”, „túl stresszes vagy”, „túl görcsösen akartad” mondatok csak még jobban felerősítik a bűntudat érzését. Ilyen esetekben sokat segíthet annak a felelősségnek a „letétele”, mely szerint a nő „lelkiállapota” az oka a meddőségnek vagy terhességi veszteségnek. A pszichológiai támogató csoportok kifejezetten sokat segíthetnek abban, hogy a kudarcot, veszteséget átélő nők egy sorsközösségben megélhessék, hogy nincsenek egyedül, hogy nem kell bűntudatot érezniük, hogy az erőltetett pozitív gondolatok helyett a mély szomorúság és veszteség megélése és megosztása hozhatja el a lelki megkönnyebbülést és elfogadást.

Dr. Kövi Zsuzsanna pszichológus segíthet a meddőség lelki problémáinak feldolgozásában, a vetéléssel kapcsolatos traumák oldásában. Az első konzultáció ingyenes, időpontot a +36 70-361-1389-es telefonszámon, vagy a rendeles@clinexpert.hu címen lehet foglalni.
 

Ne várj, foglalj időpontot most

Egy előre lefoglalt időpontban …
;

Ajánlott cikkek