Az orvoslást nem csak a könyvekből tanuljuk

Szerző: Clinexpert + Olvasási idő: 5-10 perc

Már gyermekfejjel tudta: ha ő orvos lesz, vagy sebész, vagy semmi! Szakmája ma is elvarázsolja, emellett pedig összebarátkozott a gasztroenterológiával is, még szinte pályakezdőként. Hisz abban, hogy a gyógyításban az embernek a lexikális ismereteken túl nagyon fontos a személyisége, a saját stílusa is.

„Már általános iskolás koromban, miután túl voltam a csillagász- és mozdonyvezető-álmokon, tudtam, hogy sebész leszek. Aztán már egészen fiatal orvosként úgy hozta az élet, hogy az endoszkópia is bekerült a mindennapjaimba. Végül sok éves gyakorlati endoszkópia után 2004-ben letettem a gasztroenterológiai szakvizsgát is a sebészet mellett. Amit a napi gyakorlat, a betegekkel való találkozás hoz, azt nem lehet csak könyvekből megtanulni”— mondja Makai doktor, aki pályája elején, 6-8 helyen is dolgozott, itthon és külföldön egyaránt. Figyelt, tanult idősebb kollégáitól, hogy minél jobb lehessen a gyógyításban.

Ma a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban - a sebészeti tevékenység mellett - az endoszkópos laborvezető főorvosa, de 12 éve részese a magánellátásnak is.  Nem tud és nem is akar elszakadni az állami rendszertől, azt viszont látja: az idő, ami beteg és orvos számára a legfontosabb, az csakis egy magánközpontban elegendő. Itt kiváló lehetőség van a polipok, fekélyek, bélrendszeri daganatok kimutatására, kezelésére.

„Nekem a páciens az első. Sikerorientált ember vagyok, a nehéz helyzetekben is mindig törekszem valamilyen jó megoldásra, mivel attól nem csak a beteg, hanem én is jól érzem magam. Ha a páciens szorongva, stresszesen jön be hozzám, mindkettőnk dolga nehezebb lesz, pedig nem kellene. Orvosként az első dolgom ezt szorongást, félelmet feloldani, hogy azután már csak a testi problémákkal kelljen megbirkóznunk, azt pedig közösen, mert a beteg partnerem a gyógyításban. Egy magánrendelőben van idő a kellő felvilágosításra, tájékoztatásra, a beteg megnyugtatására, visszakérdezésre – értette-e az elhangzottakat? -, hogy a páciens „tájékozott beleegyezés”-t adhasson. A bizonytalanság egy nagyon komoly stresszfaktor. Amikor meghallgatjuk a panaszokat, mindig kialakul a fejünkben egy koncepció, így célirányosan kérdezünk. Nagyon fontos, hogy a páciensünk ezekre a kérdésekre úgy tudjon válaszolni, hogy ne legyen benne szorongás, a lehetőségekhez képest oldódjon fel. Ha már valaki végre eljut odáig, hogy orvost keressen, nagyon nem jó, ha a vizsgálatra heteket, vagy hónapokat kell várnia. Egyrészt lelkileg sem jó, másrészt el is illanhat a bátorsága, pedig ezeknek az ügyeknek minél előbb a végére kell járni. Mindig azt mondom: kis szenvedés, nagy boldogság. Persze a szenvedés költői túlzás, hiszen ezek a vizsgálatok ma már nem kell, hogy akár minimális fájdalommal is járjanak” - mondja a főorvos, aki 33 éve végez endoszkópos vizsgálatokat, ez idő alatt mintegy húsz-harmincezer beavatkozást végzett. Szerinte a tapasztalat és az emberi hozzáállás a kulcsa az akár lehetetlennek tűnő problémák megoldásának.

Ne várj, foglalj időpontot most

Egy előre lefoglalt időpontban …
;

Ajánlott cikkek