szechenyi_2020

5 kapaszkodó krízis esetére

Szerző: Clinexpert + Olvasási idő: 10 perc

Néhány esemény feladja nekünk a leckét: például egy betegség, egy kapcsolat vége, vagy egy költözés, a munkakeresés. A krízisekre is lehet forgatókönyvünk.

A krízis nem csak azt jelenti, hogy nehéz helyzetben vagyunk. Maga a szó döntést, fordulópontot jelent. Azaz a helyzetünk jóra, vagy rosszabbra is fordulhat a krízis után. Jól jövünk ki belőle, ha kiálltuk a próbát, a javunkra fordítottuk a helyzetet, vagy valamit tanultunk a dolgokból.


Lássuk, milyen kapaszkodóink lehetnek krízishelyzetekben:

1.    Érzelmeink megosztása

Ne vegyük magától értetődőnek, hogy tisztában vagyunk vele, hogy mi zajlik bennünk. Írjunk naplót, hívjunk fel egy kedves barátot, beszéljünk az érzéseinkről!

Ha el tudjuk mondani, hogy hogy érezzük magunkat, akkor megkönnyebbülünk, megértést kapunk, tisztábban fogunk látni, sőt rájöhetünk, hogy mit kell tennünk.

Ha az érzéseknek utat engedünk, akkor negatív és pozitív érzéseket is fogunk érezni. Ha viszont elfojtjuk az érzéseket, akkor a pozitív érzéseket is elzárjuk magunk elől. Az érzelmeink elfojtása hosszú távon testi panaszokat is okozhat.


2.    Keressünk valakit, aki mellénk áll

Ha egy szerettünk mellénk áll, az enyhíti a fájdalmat. Egy kutatásban az emberek enyhe áramütést kaptak. Azok, akiknek egy szerettük fogta a kezét, enyhébb fájdalmat éreztek, mint a többiek. Ha olyasvalaki fogta a kezüket, akit nem szerettek, az nem segített a fájdalmon.

Ha valaki költözik, gyászol, akkor ajánljuk fel a segítségünket. Ajánlhatunk beszélgetést, segítséget, vagy hogy vigyázunk a gyerekeire. Ezeket a gesztusokat merjük mi is kérni, elfogadni.


3.    Folytassuk a rutintevékenységeket, és pihenjünk

A krízis egy bizonytalan helyzet. Lehet, hogy napról-napra átírja a terveinket, vagy kiszámíthatatlan nehézségekkel fenyeget. Tartsunk ki az egyszerű napi rutinok mellett (én például minden reggelt kotyogós kávé készítéssel kezdek). A szokások állandóságot és a biztonságérzetet adnak. Ez a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt kapaszkodó.

A rutinba iktassunk olyan dolgokat is, ami pihentet, feltölt. Aki beteget ápol, vagy gyászol, annak lelkiismeret furdalása lehet, ha kikapcsolódik. Ne legyen, hiszen ilyen helyzetben mégnagyobb szükség van a feltöltődésre.


4.    Nézőpontváltás

A krízisben a gondolkodásunk máshogy működik, mint egy nyugodt időszakban. Az agyunk igyekszik a problémára összpontosítani. Ennek az az előnye, hogy gyorsan észrevesszük a ránk leselkedő veszélyt, és valószínűbb, hogy kivédjük. Sajnos fel is nagyítjuk a problémát, és a legrosszabb kimenetelre számítunk. Lehet, hogy hibáztatjuk is magunkat, pedig nem kellene. 

Lépjünk hátrébb! Itt ez a nehéz szakasz, nézzük meg azt is: milyen időszak volt előtte? Mit szeretnénk utána? Mit tudunk kihozni ebből? Találjuk meg ennek az időszaknak az értékét. Például, hogy szorosabbra fűzzük a kapcsolatainkat, vagy ellenállóbbá válunk…


5.    Értékek

„Akinek van miért élnie, szinte minden hogyant kibír”. Viktor Frankl pszichológus megtapasztalta a koncentrációs tábor borzalmait, és látta, hogy mennyivel jobban bírják a szenvedést azok, akiknek van kiért, miért élni.

A szenvedésben is dönthetek úgy, hogy méltósággal elviselem, vagy megtalálom, hogy ki miatt, mi miatt érdemes végigcsinálni. 

Minden helyzetben egy lehetőséget hoz az élet. Még ha olyan apró lehetőséget is, hogy valakinek a szomját olthatom, meghallgathatok egy jó dalt. Ha észrevesszük, hogy mi az értelme ennek a pillanatnak, akkor értelmes lesz az életünk.


Végül, legyünk türelmesek. Teljesen rendben van, ha nem vagyunk a topon a krízis idején. Lehet, hogy ez az időszak a túlélésről szól, és így is értékes.

 

Az összefoglalót Szőke Piroska pszichológus írta. Pszichológusunkhoz időpontot a +36 70-361-1389-es telefonszámon, a rendeles@clinexpert.hu címen, vagy ezen az oldalon az „időpontfoglalás” gombra kattintva lehet foglalni.

 

Források:

Sue Johnson: Ölelj át! 7 lépés az életre szóló szerelemért.

https://pszicholive.hu/akinek-van-miert-elnie-szinte-minden-hogyant-kibir/

Ne várj, foglalj időpontot most

Egy előre lefoglalt időpontban …
;

Ajánlott cikkek